Ilyen a normális menstruáció – tiéd vajon az?

Ilyen a normális menstruáció – tiéd vajon az?

Nőként a menstruáció az életünk része, hiszen átlagos esetben hónapról hónapra szembesülünk vele, évtizedeken át. Ennek ellenére sajnos elég erős tabu övezi a témát: nem szívesen beszélünk róla, úgy csinálunk, mintha valami titkos, szégyellnivaló dolog lenne. Ez a hozzáállás a fő oka, hogy annak ellenére, hogy minden nőt érint, nagyon keveset tudunk róla. A menzeszről egész egyszerűen nem illik beszélgetni – de ha mindenki csak a sajátját ismeri, nem fogja tudni, mi számít normálisnak. 

Ez most vajon jó így?

Mivel legfeljebb biológia óráról lehetnek halovány emlékeink arról, hogy tankönyvi körülmények között milyennek kellene lennie egy menstruációs ciklusnak, a legtöbben a sajátjukból indulnak ki, azt tekintik alapnak. Csak hogy közel sem biztos, hogy az valóban rendben van: sokan észre sem veszik, ha valami nem stimmel, hiszen nincs mivel összehasonlítaniuk.

Ez pedig azért gond, mert így az esetleg fennálló problémák kezelését sem lehet időben elkezdeni, amik emiatt súlyosbodhatnak. Kulcsfontosságú tehát, hogy tisztában legyünk vele, milyen egy átlagosnak tekintett ciklus, és mik azok a pontok, amik felhívhatják a figyelmünket arra, hogy valami gond van.

Milyen hosszú a ciklusod?

Már ez a kérdés is gyakran okoz fejtörést a nőgyógyászati rendelőkben – mit is kell itt számolni, mi tartozik bele a ciklusba?

A ciklus a menstruáció első napjától a következő menstruáció első napjáig tart. Ebbe beletartoznak a vérzéssel telő napok, a vérzés utáni, ovulációt megelőző napok, maga az ovuláció, majd a következő menzeszig hátralévő időszak.

Az átlagos, tankönyvi ciklus 28 napos. Persze ez nincs kőbe vésve, mindkét irányban eltérhet pár napot. 24 és 35 nap között még elfogadható – ez azonban nem jelenti azt, hogy egy 24 vagy egy 35 napos ciklus esetén nem érdemes ellenőrizni, hogy tényleg minden rendben van-e, hiszen határesetről beszélünk.

Hány napig tart a vérzés? 

Ismét egy könnyűnek látszó, de nehéz kérdés. Mi a vérzés? Az, amikor nagyon folyik, vagy az is számít, amikor még/már csak pecsételés van? 

Nos, a vérzés mindenkinek egy kicsit lazábban indul, aztán belendül, végül pedig már csak kisebb foltokat tapasztalhatunk. Ha a vérzés előtt napokig pecsételést tapasztalunk, az még nem a menstruáció. Azt tekintjük első napnak, amikor a piros vérzést tapasztaljuk. Általában 2-3 nap ilyen, aztán még 1-2 napig lehet jelen kisebb mértékben. Normálnak a 3-7 napos menzeszt tekintjük

Informatív lehet még a vér mennyisége, jellege: mennyire sötét színű, mennyire darabos, mennyire sok vagy kevés. Ezek felhívhatják a figyelmet néhány esetleges gondra. Az alig vérzés ugyanúgy nem jó, mint a nagyon nagy mennyiségű, szinte fekete, vagy darabos vér. Általában összesen 30-80 ml vér távozik egy menstruáció alkalmával - habár jóval többnek érzékelhetjük. A 30 ml enyhének, a 80 már igen erősnek számít. Normálisnak mondható, ha akár óránként betétet kell cserélni, de akkor sem kell megijedned, ha alvadt vért találsz a betéten, esetleg olyan lesz a ruhád, ágyneműd. Ha viszont ennél is nagyobb mennyiségről van szó, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Fontos, hogy egy-egy eltérés még lehet normális, de hormonproblémákra is utalhat – éppen ezért célszerű utánajárni akkor is, ha nem kifejezetten zavaró!

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél