Természetes megoldások krónikus fáradtságra

Természetes megoldások krónikus fáradtságra

Korábbi cikkünkben az energiahiány és a krónikus kimerültség lehetséges hormonális okaira kerestük a választ, ezúttal pedig pár természetes megoldást hoztunk nektek, amelyek az orvosi kezelés kiegészítéseként enyhíthetik a tüneteket, illetve felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot. 

Fontos tudni, hogy az előző cikkben említett ösztrogéndomincanica, mellékvese funkció zavarok, pajzsmirigy problémák és a menopauza kezelése mind-mind más eszközökkel történik, ezért bármibe is vágsz bele, érdemes kikérni egy szakember véleményét is. 

Elcsépeltnek tűnhet, de nem az. Minden az étkezésnél kezdődik, ezért nulladik lépésnél ezt a pontot kell megreformálnod, ha az energiaszintedet optimalizálni szeretnéd. 

Fehérje, egészséges zsiradékok, rostok

Ne hagyd ki a reggeli étkezést, és figyelj arra, hogy mindig tartalmazzon fehérjét, egészséges zsiradékot és rostokat. Erre a hármasra természetesen érdemes odafigyelni a nap későbbi étkezéseinél is, ugyanis az úgynevezett vércukorszint-hullámvasút nem a legoptimálisabb állapot a stabil energiaszinthez. A magas cukortartalmú étrendet követő kilengések és összeomlások kimerítik a mellékveséket, és stresszt okoznak a szervezetben, ami krónikus kimerültséghez vezethet.  Az állandó hullámvölgyek elkerülése érdekében kerüld  feldolgozott élelmiszerek, és a gyors felszívódású szénhidrátok fogyasztását. Ehelyett próbálj meg sok fehérjét, egészséges zsírokat és rostot tartalmazó étkezéseket beiktatni.

A fehérjék közé tartozhatnak húsok, halak, tempeh.
A zsírok közé tartozhat az avokádó, a kókuszvaj vagy -olaj, a ghí, az olívaolaj.
A rost tartalmazhat zöldeket, keresztesvirágú zöldségeket, savanyú káposztát, tököt, nyers zöldségeket, zabot, édesburgonyát.

Kávé helyett zöld tea 

Ahelyett, hogy éhgyomorra, kávéval kezdenéd a napod, próbáld ki a zöldteát! 
A zöld tea női egészségre gyakorolt pozitív hatását ásványi anyagtartalmának, anyagcsere-serkentő, illetve antioxidáns hatásának köszönheti. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zöld teát kortyolgatsz. 
Fajtától függően változik a teák koffeintartalma, és a koffeint nem szereti a korán reggeli kortizol szintünk. 

BANCHA: A nap bármely szakaszában fogyasztható, mivel alacsonyabb koffein tartalommal rendelkezik, mint a legtöbb zöldtea.
KUKICHA: Alacsony koffeintartalmának köszönhetően gyerekek, terhes nők és idősek is fogyaszthatják.

Hidratáció 


A kiszáradás a fáradtság gyakori oka, ezért a megfelelő hidratálás kiemelkedően fontos, hogy az energiaszintedet optimális egyensúlyban tartsd. Oszd el a napban a vízfogyasztást, ne este próbáld bepótolni az elmaradást, ugyanis ez a pihentető alvás rovására mehet. Általános elmélet, hogy egy ember vízszükséglete 20 kg-onként legalább 1 liter, de ez nem egy kőbe vésett szabály, hiszen egy bizonyos testsúly felett ez a mennyiség nem elvárható, ráadásul évszaktól és napi aktivitástól függően is változhat a folyadékigényünk.

Adaptogén gyógynövények


 Az adaptogén gyógynövények olyan gyógynövények, amelyek mankók lehetnek a szervezet számára a mentális és akár fizikai stressz elleni küzdelemben. Használhatók a fáradtság csökkentésére,  a sportteljesítmény javítására, valamint az alvás minőségének javítására. 

A Rhodiola régóta ismert adaptogén, amely nem specifikus módon növeli a szervezet stresszel szembeni ellenállását, valamint javítja a munkateljesítményt, az alvást és az energiaszintet.

Az Ashwagandhát „indiai ginzengnek” is nevezik. Ez egy ájurvédikus gyógynövény, amelyet gyakran a „anti-aging” kategóriába sorolnak. Kimutatták, hogy javítja az energiát és az állóképességet, és “védi” a mellékveséket. Néhány ember számára nyugtató és szinte szorongásoldó hatású lehet.

A Maca -t évszázadok óta használják az állóképesség és a teljesítmény fokozására. A maca az ösztrogénszint szabályozására is kiváló gyógynövény. Ha túl alacsony, akkor megemelheti az ösztrogénszintet, ha túl magas, segíthet a normál szintre csökkenteni. Kezdd napi 1 teáskanál maca gyökér porral, és fokozatosan növeld a napi adagot. Alkalmazd 3-4 hétig, majd tarts szünetet, hogy a szervezeted ne szokjon hozzá.

B-komplex: A jó minőségű B-komplex kiegészítő fogyasztása kulcsfontosságú az energiaszint optimalizáláshoz. A folsav kivételével az összes B-vitamin részt vesz az energiatermelésben a mitokondriumokban, a sejtek apró energiagyáraiban. Tehát, ha valamelyikben hiány van, a sejtek nem lesznek képesek lépést tartani az energiatermeléssel.

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag az egészséges idegrendszerhez. A magnéziumhiány tünete lehet izomgyengeség, fáradtság, levertség, görcsök. Pajzsmirigy alulműködés esetén, a magnéziumpótlás és kiegészítés kiemelkedő fontossággal bír, ugyanis szükséges a T4 hormon aktív T3-má történő sikeres átalakulásához. 
 

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél