Endometriózis tényleg javítható táplálkozással vagy csak tévhit?

Endometriózis tényleg javítható táplálkozással vagy csak tévhit?

Ma már világos, hogy az endometriózis egy krónikus gyulladásos állapot, amelynek kialakulásában bizonyítottan immunműködési zavar is áll. Számos altípusa és klinikai megjelenése van, kezdve a tünetmentességtől a krónikus fájdalmon át a meddőségig.

Az endometriózis a világ népességének jelentős részét érinti. Becslések szerint a nők akár 10%-a szenved tőle, és a meddőség csak nem felérért felelős.

Számos feltételezés született az endometriózis okairól, beleértve az immunrendszer működési zavarait, a gyulladást, a hormonszabályozási zavarokat, a nyirokrendszeri vagy hematológiai okokat, genetikai és epigenetikai tényezőket. Valószínűleg ezeknek a kombinációja együttesen vezethet az endometriózishoz.

Folyamatosan bővül azoknak a bizonyítékoknak a száma, melyek a mikrobiom szerepét szoros összefüggésbe hozzák az endometriózissal.

‘Azt találták, hogy megnövekedett az E. coli kolóniaképződés száma az endometriózisban szenvedő nőknél, különösen azoknál, akiknél a petefészek endometriózis mellett peritoneális endometriózis is volt.’

Egy másik lehetséges mód, ahogy a mikrobiom befolyásolhatja az endometriózis kialakulását az a megváltozott ösztrogén-metabolizmussal magyarázható, amely a felborult bélmikorbiom esetén figyelhető meg. Ismeretes, hogy az endometriózis és az ösztrogén szint között szoros kapcsolat áll. Bizonyos bélbacik „ösztrobolomokként” ismertek, amelyek termékei metabolizálhatják az ösztrogént, ezzel növelve az ösztrogén keringési szintjét a szervezetben.

A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA-k), mint például az omega-3 és omega-6 gyulladáscsökkentő hatása számos betegségre jól alkalmazható kiegészítő terápiaként. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a PUFA-k endometriózisra gyakorolt ​​jótékony hatásairól is.

‘Kimutatták, hogy a magasabb PUFA-szinttel rendelkező nőknél 82%-kal kisebb az endometriózis valószínűsége, mint az alacsony PUFA-szinttel rendelkező nőknél .’

Az előbbiek alapján tehát egyértelműen kijelenthetjük, hogy a bélmikrobiomnak, következésképpen a táplálkozásnak kiemelt szerepe van az endometriózis kialakulásában és előrehaladásának mértékében/ gyorsaságában. Nincs egy egzakt, mindenkinek jól működő diéta az endometriózis menedzselésére, ugyanis a fő cél az egyensúly megteremtése és visszaállítása, ehhez azonban mindenkit más út vezet.

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél