Az egészséges táplálkozás energiát ad, és csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és más betegségek kockázatát.
Ebben a részben nem egy speciális diétáról fogunk beszélni, hanem általánosan a mediterrán étrendről, amely szerintem minden szempontból az egyik legegészségesebb, szélsőségektől mentes étrend.
A „mediterrán étrend” egy általános kifejezés, amely a Földközi-tengerrel határos országok hagyományos étkezési szokásaira épül. Nincs egyetlen hagyományos mediterrán étrend. Legalább 16 ország határos a Földközi-tengerrel. Az étkezési stílusok ezekben az országokban, sőt az egyes országokon belüli régiókban is eltérőek a kultúra, az etnikai háttér, a vallás, a gazdaság, a földrajzi és a mezőgazdasági termelés különbségei miatt. Van azonban néhány közös tényező.
- sok gyümölcs, zöldség, gabonafélék, burgonya, bab, dió és magvak;
- olívaolaj, mint elsődleges zsírforrás;
- tojás, hal és baromfi kis vagy mérsékelt mennyiségben.
A hal és a baromfi gyakrabban szerepel ebben az étrendben, mint a vörös hús. A minimálisan feldolgozott, növényi alapú élelmiszerekre összpontosít. A bor kis vagy mérsékelt mennyiségben fogyasztható, általában étkezés közben. A gyümölcs az édesség helyett gyakori desszert.
A mediterrán étrend egészséges étkezési mód?
A mediterrán diéta évről évre az első helyen áll a legjobb diéták éves rangsorában. Szakértői testület értékeli a különböző étkezési terveket és népszerű diétákat olyan kritériumok alapján, minthogy mennyire egészséges, mennyire jól működnek és mennyire könnyű követni.
A mediterrán étrendet számos egészségügyi szervezet és dietetikus is az egyik legegészségesebb étrendnek tartja.
Elősegíti a szív egészségét
A kutatások azt mutatják, hogy a mediterrán étrend a szívbetegségek és a stroke kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható.
Támogatja az egészséges vércukorszintet
A mediterrán diéta sokféle, tápanyagban gazdag élelmiszert támogat, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonákat és a szív számára egészséges zsírokat.
Ennek az étkezési mintának a követése segíthet stabilizálni a vércukorszintet és megvédhet a kettes típusú cukorbetegségtől kialakulásától.
Érdekes módon számos tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán étrend csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet és javíthatja a hemoglobin A1C szintjét, amely egy marker a hosszú távú vércukorszint-szabályozáshoz.
A mediterrán étrendről kimutatták, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát is, amely állapot rontja a szervezet azon képességét, hogy az inzulint a vércukorszint hatékony szabályozására használja.
Ideális esetben ezekre az egészséges mediterrán ételekre kell alapozni az étrendet:
- Zöldségek: paradicsom, brokkoli, kelkáposzta, spenót, hagyma, karfiol, sárgarépa, kelbimbó, uborka, burgonya, édesburgonya, fehérrépa
- Gyümölcsök: alma, banán, narancs, kiwi, eper, ribizli, datolya, füge, meggy, őszibarack
- Diófélék, magvak és vajak: mandula, dió, makadámia dió, kesudió, tökmag, mandulavaj
- Hüvelyesek: bab, borsó, lencse, csicseriborsó
- Teljes kiőrlésű gabonák: zab, barna rizs, rozs, árpa, kukorica, hajdina, teljes kiőrlésű kenyér és tészta
- Hal és tenger gyümölcsei: lazac, szardínia, pisztráng, tonhal, makréla, garnélarák, osztriga, kagyló, rák
- Baromfi: csirke, kacsa, pulyka
- Tojás: csirke-, fürj- és kacsatojás
- Gyógynövények és fűszerek: fokhagyma, bazsalikom, menta, rozmaring, zsálya, szerecsendió, fahéj, bors
- Egészséges zsírok: extra szűz olívaolaj, olívabogyó, avokádó és avokádóolaj
A mediterrán diéta betartása esetén korlátozni kell az alábbi feldolgozott élelmiszereket és összetevőket:
- Hozzáadott cukor: sok élelmiszerben található hozzáadott cukor, de különösen magas az üdítőkben, cukorkákban, fagylaltban, asztali cukorban, szirupokban és pékárukban
- Finomított gabona: fehér kenyér, tészta, tortilla, chips, keksz
- Transzzsírok: megtalálhatók a margarinban, sült ételekben és más feldolgozott élelmiszerekben, például chipsben, ropiban, kekszekben
- Finomított olajok: szójababolaj, repceolaj, gyapotmagolaj, szőlőmagolaj, napraforgóolaj
- Feldolgozott hús: feldolgozott kolbász, virsli, marhahús, felvágottak
- Erősen feldolgozott élelmiszerek: gyorsételek, készételek, mikrohullámú pattogatott kukorica, granolaszeletek
Kapcsolat