Amit tudnod kell a probiotikumokról

Amit tudnod kell a  probiotikumokról

Mik a probiotikumok?

The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics úgy definiálja a probiotikumokat, mint "élő mikroorganizmusokat, amelyek megfelelő mennyiségben adva jótékony hatással vannak a gazdaszervezetre.” (1)

Probiotikumok és prebiotikumok

Egyszerűen fogalmazva, a prebiotikumok táplálják a jó baktériumokat a bélrendszerben. Emésztetlenül haladnak át a gyomor-bél traktuson, elősegítik a kívánatos mikroorganizmusok növekedését és fejlődését. (2) Ilyen például az inulin, a frukto-oligoszacharidok (FOS), a galakto-oligoszacharidok (GOS), a béta-glükán vagy a xilo-oligoszacharidok (XOS). (3)

Lactobacillus és a Bifidobacterium a két leggyakoribb

A Lactobacillus egyik legismertebb faja az acidophilus faj. Ezt a fajt az optimális immunrendszerrel, hüvelyi, bélrendszeri, emésztési és immunrendszeri egészséggel társították. (4), (5)

A Bifidobacterium nemzetségen belül rengeteg fajt azonosítottak potenciális egészségügyi előnyei miatt is. Kimutatták, hogy csökkenti a súlygyarapodást és a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét felnőtteknél, illetve segíti a szív- és érrendszer egészségét és az emésztést. (6), (7), (8), (9)

A probiotikumok soha nem voltak olyan népszerűek, mint manapság, de ezen a területen is tudatosnak kell lennünk.

Amikor probiotikum szedését fontolgatod, jó néhány összetevőt figyelembe kell venni. Figyelembe kell venned a probiotikum célját, a benne lévő baktériumokat, a bevitt mennyiséget és a pótlás gyakoriságát az esetleges ellenjavallatok mellett.

Tévhit 1.

Az emberek gyakran azt feltételezik, hogy ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki probiotikumaikból, a lehető legnagyobb mennyiséget kell fogyasztaniuk. Ez nem feltétlenül van így, a lehető legtöbbet akkor tudsz kihozni belőlük, ha odafigyelsz a prebiotikus élelmiszerek fogyasztására és a célzott táplálkozásra.

Tévhit 2.

"Mindegy, hogy melyiket szedem, ártani nem árt."

Hatalmas tévedés! Sajnos bizonyos esetekben árt, ezért sem mindegy, hogy melyik terméket szeded!

Ilyen például:

  • SIBO
  • Hisztamin intolerancia
  • Kemoterápia
  • Biológiai terápia
  • Bizonyos gyógyszerekkel való egyidejű szedése (pl.: Prednizolon) (10)

prebiotikumokban gazdag etelek

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél