Progeszteron - egyensúly és várandósság

Progeszteron -  egyensúly és várandósság

 

A progeszteronnak kulcsfontosságú szerepe van a női ciklus szabályozásában, az ösztrogén ellensúlyozásában. Emellett a várandósság során is biztosítja, hogy a szervezetünk tudja a dolgát ebben a megváltozott állapotban.  Számos különböző módon járul hozzá ahhoz, hogy a terhesség előrehaladása zökkenőmentes lehessen, éppen ezért, terhességi hormonnak is szokták nevezni - habár nem csak a terhesség időszakában fontos.

 

De mi is az a progeszteron pontosan?

A progeszteront petefészek termeli, méghozzá ciklusunk második felében, amennyiben rendben lezajlott az ovuláció, azaz a tüszőrepedés. Egészen pontosan a megrepedt tüsző helyén létrejövő sárgatest állítja elő, ezért szintén elterjedt megnevezése a sárgatesthormon. Egészen a menstruációig van jelen a szervezetünkben, azaz mintegy 14 napon át – persze amennyiben nem történt megtermékenyítés. 

Már a menstruáció esedékessége előtt is komoly előkészületeket tesz a talán létrejövő terhesség támogatására:

  • alkalmassá teszi a méh nyálkahártyáját a beágyazódásra,
  • glükóz tartalékot épít be a méh nyálkahártyájába, amiből az embrió az első időszakban táplálkozhat.

Ha az adott ciklusban létrejött a várandósság, akkor a progeszteron nem ürül ki, sőt, ilyenkor lép igazán működésbe. Folyamatosan biztosítja a terhesség fennmaradását, elősegíti a méhben a vérerek szaporodását, amiken keresztül a baba az oxigént és a tápanyagot kapja. Szintén fontos hatás, hogy blokkolja az anya immunválaszának működését, így a szervezet nem lép fel a terhesség ellen – holott a magzat ugyebár 50%-ban idegen genetikailag, ezért a logikusan be kellene, hogy induljon a védekezés.

A 10. hét környékén a progeszteron termelését átveszi a kialakuló méhlepény. Ilyenkor a sárgatest lebomlik.

Ezt teszi a progeszteron, ha nem vagy várandós

Ha nem történik meg a teherbeesés, a progeszteron fő szerepe a menstruációs ciklus szabályozása, valamint az ösztrogén ellensúlyozása. Ennek kapcsán persze számos előnyös hatást, “mellékhatást” érzékelhetünk, amit szintén neki köszönhetünk. Például: 

  • segít legyűrni a PMS tüneteket, 
  • szebbé teszi a bőrt és a hajat, 
  • nyugtató hatása révén pihentető alvást biztosít, 
  • hozzájárul a csontok és izmok építéséhez.

Az egész testünkön érzékelhetjük tehát a progeszteron hatását - nem csoda, hogy ha ebből a hormonból hiány lép fel, vagy éppen az ösztrogén kerül vele szemben túlsúlyba, az rögtön érződik kellemetlen tünetek formájában.

 

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél