Mit lehet tenni a PMS tünetek ellen?

Mit lehet tenni a PMS tünetek ellen?

Sok nő szenved minden egyes hónapban a premenstruációs szindrómától (PMS). Ez egy bizonyos szintig normálisnak mondható, azonban az már semmiképp sem az, amikor valakinek napokig fájdalmakkal, hangulatingadozásokkal kell küzdenie. Néha odáig fajul a helyzet, hogy az érintett nő a mindennapi feladatait sem tudja ellátni ebben az időszakban. Sajnos ebben az esetben is sokszor hagyják figyelmen kívül a problémát, bagatellizálják a helyzetet, és ha foglalkoznak is vele, akkor is csak a tünetek elfedése a cél, nem az okok feltárása.

„Minek kínlódsz a ciklusoddal?”

Szinte minden, PMS-től szenvedő nőnek feltették már ezt a kérdést. A hormonális fogamzásgátlók ugyanis kitűnően elfedik a tüneteket azzal, hogy leállítják a ciklust, nincs is igazi menstruáció, csak megvonásos vérzés, így pedig a menzeszt megelőző kellemetlenségek is eltűnnek. 

Végülis, valóban kézenfekvőnek tűnik: napi egy bogyó, és minden bajtól megszabadultunk. A gond csak az, hogy a háttérben húzódó valódi probléma ettől még ott marad, sőt romolhat is a helyzet. Ráadásul nem is feltétlenül szeretné magát mindenki mesterségesen tömni hormonokkal, a fogamzásgátlóknak pedig egy sor mellékhatásuk is lehet.

A fogamzásgátló bogyók tehát, bár valóban megszüntetik a havi szenvedést, csak tüneti kezelést jelentenek, és bőven van hátulütőjük.

Állítsuk vissza az egyensúlyt!

A felborult hormonális egyensúly visszaállítása sokszor orvosi feladat, de Te magad is tehetsz azért, hogy helyreálljon a rend a hormonháztartásodban:

  1. Fogyassz olyan ételeket, amik segítenek felpörgetni az ösztrogénanyagcserét, és hagyd el azokat, amik ártanak a hormonjaidnak! Segítenek a rostban gazdag ételek, a kicsi tengeri halak, a gránátalma, valamint a sok folyadék. Mindez segít megszüntetni a belső gyulladásokat, valamint rendbeteszi az emésztőrendszert, ami a hormonokra is hatással van. Érdemes ugyanakkor leszámolni a cukorral és a koffeinnel!
  2. Van róla fogalmad, hogy mennyi dolog van a környezetedben, ami negatív hatással van a hormonháztartásodra? Mesterséges tisztítószerek, nem bio élelmiszerek, mesterséges kemikáliák stb. Ezeket mind kikerülheted: ma már könnyű őket természetes anyagokra cserélni, tedd meg te is!
  3. Engedd el a stresszt! A stressz miatt a szervezet kortizolt termel, aminek hatására a PMS tünetek súlyosbodnak. Próbálj minél több stresszforrást kiiktatni, a maradék feszültséget pedig tanuld meg levezetni - a masszázs, jóga, vagy bármilyen hobbi csodákra képes!

Az életmódváltás nem könnyű, de megéri: nagyon sok problémától szabadulhatsz meg teljesen természetes módszerekkel!



 

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél