Mitől borulhat fel a hormonális egyensúly? Ösztrogéndominancia dióhéjban

Mitől borulhat fel a hormonális egyensúly? Ösztrogéndominancia dióhéjban

A női test működését többféle hormon is befolyásolja. A ciklus második felében azonban az ösztrogén és a progeszteron viszonyáé a főszerep. Fontos, hogy ők ketten egyensúlyban legyenek, hiszen így tudnak tökéletesen működni. Ha az egyensúly felborul, azt az érintett hamar megérzi, ugyanis testi és lelki tüneteket egyaránt tapasztalhat. Márpedig sajnos könnyen tud billenni a mérleg nyelve az ösztrogén irányába.

Miért borulhat fel a hormonális egyensúly?

  1. Az ösztrogént kívülről is bevihetjük a szervezetünkbe, akár akaratunkon/tudtunkon kívül is, például növényi forrásokból, ösztrogéntartalmú gyógyszerekből, vegyszerekből. Az ösztrogén így a külső hatások miatt könnyen kerülhet túlsúlyba. Ez az úgynevezett ösztrogéndominancia. A helyzetet súlyosbítja, hogy a környezetből szervezetbe kerülő ösztrogének jóval erősebbek, agresszívebbek is a szervezet saját hormonjánál, tehát a hatásuk is erőteljesebb lesz.
  2. A progeszteront a szervezet nem tudja raktározni, azaz igen gyorsan kiürül, az ösztrogén azonban raktározódik. ösztrogénből tehát legtöbbször van "tartalék", míg progeszteronból nincs. éppen ezért alakul ki könnyen ösztrogéntúlsúly.
  3. A progeszteront lehet blokkolni, és át tud alakulni más hormonná is, ha kell. Az ösztrogén nem blokkolódik, és "önmaga" marad. általában ezekre a folyamatokra kissé extrém körülmények között kerül sor, például a szokásosnál jóval nagyobb mértékű stressznél, vagy trauma hatására.

Olyan szempontból is komoly gondot jelent az ösztrogén raktározódási képessége, hogy a szervezetünkbe kívülről bejutott extra ösztrogén. Minden nappal egyre több és több. A dolog így évek alatt eljuthat egy olyan szintre, amikor az ösztrogén túlzott mértékű jelenléte már komoly zavart okoz a hormonháztartásban.

Minek kell történnie ahhoz, hogy elbillenjen a mérleg nyelve?

A fenti tényezők azok, amik miatt az ösztrogén felül tud kerekedni a progeszteronnal szemben. Ezt a jelenséget azonban különböző történések válthatják ki, úgymint:

  • a tűszőrepedés elmaradása – ha nem volt ovuláció, nincs progeszterontermelés.
  • a sárgatest elégtelenség: az ovuláció megtörténik, de a tüsző helyén létrejövő sárgatest nem termel elég progeszteront.
  • túl sok külső ösztrogén bevitele.

Minél tovább áll fenn az ösztrogén dominanciája, annál kellemetlenebb, súlyosabb problémát okozhat a szervezetben, például durva PMS tüneteket, pajzsmirigyproblémákat, felborult vércukorszintet. Ezért lenne fontos, hogy figyeljük a ciklusunkat – így jóval nagyobb az esély arra, hogy időben észrevesszük, ha probléma van.

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél