Ételallergia és intoleranciák

Ételallergia és intoleranciák

Mielőtt életmódváltásba kezdünk, fontos tudnunk, hogy milyen jelenleg az egészségi állapotunk. Küzdünk-e bármilyen olyan plusz tényezővel, amelyet figyelembe kell vennünk. Allergiák, intoleranciák komoly galibát tudnak okozni a szervezetben. Sokan azt hiszik, a laktózérzékenység például csak puffadást és hasmenést tud okozni, azonban a tünetek tárháza - kis túlzással persze - szinte végtelen. Migrén, fogyási és hízási nehézségek, bélmikrobiom felborulása, hormonális problémák, aknék, kótyagosság, szorongás stb., ezért is érdemes lehetőleg mindennek utánajárni.

Ételallergia

 

Az ételallergia az immunrendszer olyan reakciója, amely röviddel egy bizonyos étel elfogyasztása után jelentkezik. Még az allergiát okozó élelmiszerek kis mennyisége is kiválthat olyan jeleket és tüneteket, mint az emésztési problémák, csalánkiütés vagy duzzadt légutak. Egyes embereknél az ételallergia súlyos tüneteket, vagy akár életveszélyes, anafilaxia néven ismert reakciót okozhat.

Az ételallergia becslések szerint az 5 év alatti gyermekek 8%-át és a felnőttek legfeljebb 4%-át érinti. Bár nincs gyógymód, néhány gyermek az életkor előrehaladtával kinövi az ételallergiát.

Néhány ember számára egy bizonyos élelmiszerre adott allergiás reakció kellemetlen lehet, de nem súlyos. Más emberek számára az allergiás reakció ijesztő, sőt életveszélyes lehet. Az ételallergiás tünetek általában a problémás étel elfogyasztása után néhány perccel, de legfeljebb két órán belül jelentkeznek.

Az ételallergia leggyakoribb jelei és tünetei a következők:

  • Bizsergés vagy viszketés a szájban

  • Csalánkiütés, viszketés vagy ekcéma

  • Az ajkak, az arc, a nyelv és a torok vagy más testrészek duzzanata

  • Zihálás, orrdugulás vagy légzési nehézség

  • Hasi fájdalom, hasmenés, hányinger vagy hányás

  • Szédülés vagy ájulás

Anafilaxia

Egyes embereknél az ételallergia súlyos reakciót, az úgynevezett anafilaxiát válthat ki. Ez életveszélyes jeleket és tüneteket okozhat:

  • A légutak szűkülete

  • Duzzadt torok vagy gombóc érzése a torokban, ami megnehezíti a légzést

  • Sokk súlyos vérnyomáseséssel

  • Szapora pulzus

  • Szédülés vagy eszméletvesztés

A sürgősségi ellátás kritikus fontosságú anafilaxia esetén. Kezelés nélkül az anafilaxia kómát vagy akár halált is okozhat.

Ételérzékenység

Az ételintolerancia elsősorban az emésztőrendszerre van hatással. Az intoleranciában vagy érzékenységben szenvedők bizonyos ételeket nem tudnak lebontani. Gázképződés, hasmenés és egyéb problémák alakulnak ki. Az intolerancia vagy ételérzékenység kellemetlen, de nem életveszélyes.

A gyakori ételérzékenységek a következők:

Laktóz: a laktózérzékenyek nem termelnek elegendő laktáz enzimet a laktóz lebontásához, amely a tejben és tejtermékekben található.

Hisztamin: a hisztaminok olyan természetes vegyületek, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint például a sajt, az ananász, a banán, az avokádó és a csokoládé. A hisztaminra intoleráns emberek nem termelnek elegendő diamin-oxidáz enzimet ennek a vegyi anyagnak a lebontásához.

Glutén: a glutén a búzában, a rozsban és az árpában található fehérje. A gluténérzékenység nem egyezik a cöliákiával, ami az autoimmun betegség egy fajtája.

Diagnózisa:

A hidrogén kilégzési teszt képes kimutatni a laktózintoleranciát. A teszt során olyan folyadékot kell inni, amely laktózt tartalmaz. Ezután néhány órán keresztül 30 percenként lélegzünk egy léggömbszerű tartályba.

Sajnos ilyen teszt jelenleg nincs a gluténérzékenységre vagy a hisztaminintoleranciára, ezeket jelenleg csak kevésbé megbízható vérteszttel tudjuk megállapítani.

Cöliákia

A cöliákia, amelyet néha gluténérzékenységnek is neveznek, egy immunreakció a glutén fogyasztására, amely a búzában, az árpában és a rozsban található fehérje. Ha cöliákiában szenvedsz, a glutén fogyasztása immunválaszt vált ki a vékonybélben. Idővel ez a reakció károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, és megakadályozza bizonyos tápanyagok felszívódását (malabszorpció). A bélkárosodás gyakran hasmenést, fáradtságot, fogyást, puffadást és vérszegénységet okoz, és súlyos szövődményekhez vezethet. Gyermekeknél a felszívódási zavar befolyásolhatja a növekedést és fejlődést amellett, hogy a felnőtteknél tapasztalt tüneteket okozza. A cöliákia nem gyógyítható, de a legtöbb ember számára a szigorú gluténmentes diéta segíthet a tünetek kezelésében és elősegítheti a bélrendszer gyógyulását. A legbiztosabb diagnózist a vékonybél biopszia adja.

 

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél