Energiahiány lehetséges hormonális okai nőknél

Energiahiány lehetséges hormonális okai nőknél

A legtöbb ember azonnal a kávéscsésze után nyúl, ha kimerültnek és fáradtnak érzi magát. Ez a jelenség sajnos egy tipikus 22-es csapdája lehet, ugyanis a hormonális egyensúlyzavar hátterében a xenoösztrogének mellett jellemzően helytelen táplálkozás, stressz, kialvatlanság és ásványianyag-hiány áll. Ha rendszeresen kimerültnek érzed magad, érdemes a krónikus kimerültség gyökérokait felkutatni és górcső alá venni.
Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy az alacsony energiaszint hátterében milyen hormonális okok állhatnak.

 

Energiát befolyásoló gyakori hormonális problémák nőknél 

Ösztrogéndominancia 

A 21. századi nők egyik leggyakoribb hormonális egyensúlytalansága. Ösztrogéndominanciáról akkor beszélünk, ha az ösztrogén és progeszteron optimális aránya eltolódik. Diagnózisa a ciklusod meghatározott napjaihoz kötött laborvizsgálattal, illetve a tüneteket együttes értelmezésével történik. 

További lehetséges tünetei: migrén, fejfájás, erős menstruációs vérzés, premenstruális szindróma, hajhullás, szabálytalan menstruációs ciklusok, tüszőrepedés nélküli ciklusok,  hangulatváltozások, alacsony libidó.
 

Rossz mellékvese funkció 

A hírhedt stresszhormon, a kortizol az egyik fő hormon, amelyet a mellékvesék termelnek. Az alacsony mellékvese-funkció okozta kimerültséget a legtöbben koffeinnel enyhítik, azonban ez egy klasszikus ördögi kör kialakulásához vezethet. A kávéfogyasztás stimulálja a kortizol termelését, ami plusz terhet is és munkát jelent a mellékvesének ezzel további zavart és káoszt okozva. Ha krónikus energiahiányban szenvedsz és reggel fáradtabbnak érzed magad, mint amikor lefeküdtél, érdemes rossz mellékvese funkciókra gyanakodni és felkeresni egy szakembert.
További lehetséges tünetei: alacsony libidó, nehézkes ébredés, érzékenység, koncentrációzavar, ételérzékenység, allergiák, ingerlékenység, memóriazavar, édességvágy, hízékonyság, gyakori lebetegedés, hajhullás.

 Pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködés az alacsony energiaszint egyik klasszikus oka. Gyakran kéz a kézben jár az ösztrogéndominanciával. A pajzsmirigyért felelős hormonok fontos szerepet játszanak az energia-anyagcserében. 

Ha pajzsmirigy-problémákra gyanakszol, fordulj orvoshoz, és ragaszkodj a TSH, T3, T4, valamint a TPO és az anti-TG antitestek teszteléséhez!
További lehetséges tünetei: alacsony pulzus, szabálytalan menstruációs ciklusok, hangulatingadozás, hajhullás, száraz bőr, testsúlynövekedés, székrekedés.

Vércukor egyensúlyhiány 

Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, hogy a glükózt (cukrot) a sejtekbe juttassa. Ha kialakul az inzulinrezisztencia a cukor a vérben marad, amely magas vércukorszintet eredményezhet. Ha a vércukorszint túl magas, beüthet a hipoglikémia, amelynek az egyik fő tünete az álmosság, fáradtság, kimerültség.
Inzulinrezisztencia tünetei: étkezés után ólmos fáradtság, hízékonyság, túlsúly, szabálytalan menstruációs ciklusok, szőrösödés, depresszió, lehangoltság, szorongás, migrén, izzadékonyság

Menopauza és a csökkenő ösztrogén 

Amikor a nők belépnek a perimenopauzába, az ösztrogén termelésük csökkenni kezd, ha pedig elérik a menopauzát, az ösztrogénszint eléri mélypontot. Általában ez az oka annak, hogy sok nő a hormonpótlás mellett dönt, ugyanis az ösztrogénpótlása jelentősen csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit, mint krónikus fáradtságot. Az ösztrogénszint csökkenésével az energiaszint is csökken, hiszen az ösztrogén hatással van mitokondriumainkra, és ezáltal az energiatermelésre.
További lehetséges tünetei: hőhullámok, alvászavar, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, hangulatingadozás, depresszió, alacsony libidó

Amint látod, a krónikus kimerültség  hátterében számos hormonális probléma állhat. Ha úgy érzed, hogy állandóan fáradt vagy, bármennyit is alszol, sosem érzed magad kipihentnek, érdemes szakemberhez fordulni, hogy a problémát minél előbb és hatékonyabban kezelni lehessen. Következő cikkben hozok pár természetes megoldást a hormonális egyensúlytalanságból adódó csökkent energiaszintre. 


 

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél