Miért fontos a mikrobiom ösztrogéndominancia esetén?

Miért fontos a mikrobiom ösztrogéndominancia esetén?

Az emésztőrendszer működése elengedhetetlen a szervezet szinte minden biológiai rendszerének megfelelő működéséhez. Ez alól a hormonanyagcsere és az endokrinológia sem kivétel.

A keringő ösztrogének egyik fő szabályozója a bélmikrobiom. Az ösztrobolom a bélben lévő baktériumok csoportja, amely képes metabolizálni és modulálni a szervezetben keringő ösztrogént. A bélben lévő baktériumok és az ösztrobolom befolyásolja az ösztrogénszintet. Feltételezések szerint az ösztrobolom  számos mechanizmuson keresztül kritikus szerepet játszhat az emlőrákban és más, ösztrogénre reagáló daganatban. A mikrobiom összetétele befolyásolja az anyagcsere-profilt, illetve kimutatták, hogy enyhíti az ösztrogénhez kötött betegségek állapotát.
 

A bélrendszerünk egészségének optimalizálása kulcsfontosságú ahhoz, hogy hormonjainkat egyensúlyban tartsuk.

  • Segíti a hormonok és a neurotranszmitterek szintézisét és szabályozását
  • Elősegíti a makro- és mikrotápanyagok felszívódását
  • Fontos szerepe van az immunrendszerben
  • Hozzájárul a szervezet ösztrogénszintjének szabályozásához

Béta-glükuronidáz

Több mint 60 bélmikroba-nemzetséget figyeltek meg, amelyek béta-glükuronidázt termelnek , köztük olyan kulcsnemzeteket, mint  a Lactobacillus,  Bifidobacteriu ,  Enterococcus és mások. A béta-glükuronidáz klinikailag megfelelő szintjét még nem állapították meg. A béta-glükuronidáz elengedhetetlen tényező a ösztrogénlebontás szempontjából. 

Menopauza

Az ösztrobolomról  fontos szerepet játszik a posztmenopauzás nők szív- és érrendszeri egészségének védelmében. Egy  2022 júniusában közzétett tanulmányban a Hispanic Community Health Study/Study of Latinos (magas kardiometabolikus kockázatú populáció) résztvevő alanyok székletsörétes metagenomikus szekvenálást végeztek. Érdekesek voltak az eredmények. A posztmenopauzás nők mikrobiómája jobban hasonlít a férfiakéhoz, mint a premenopauzális nőké, és ezek a bélmikrobióma-Aváltozások káros kardiometabolikus kockázattal jártak együtt a posztmenopauzás nőknél.

A táplálkozás ezért IS fontos, ha ösztrogéndominanciával, miómával állunk szemben. 

Források:

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél