Mérgező tamponok? Kutatók 16 fajta fémet találtak a tamponokban

Mérgező tamponok? Kutatók 16 fajta fémet találtak a tamponokban

A menstruáló nők jelentős része tampont használ a vérzés 'kezelésére'. A tamponok viszkózból, pamutból vagy műselyemből készülnek. Mivel ez egy gyakran alkalmazott menstruációs eszköz fontos megérteni, hogy a tamponhasználat okozhat-e bármilyen egészslgügyi kockázatot. 
A korábbi vizsgálatok már különböző vegyi anyagokat mutattak ki a tamponokban. Ilyen páládul a parabéneket, amelyekről egyértelműen tudjuk, hogy endokrin rendszerre hatós vegyületek, azaz a hormonokra közvetlen hatnak. 

Az Environment International tanulmánya szerint az USA  kutatói a káros nehézfémek jelenlétét találták egészségügyi tamponokban. A tanulmány 18 termékcsaládból és 14 márkából 30 tampont tesztelt 16 fajta fémre.
A következő fémek jelenlétét vizsgálták a tamponokban: arzén, bárium, kalcium, kadmium, kobalt, króm, réz, vas, higany, mangán, nikkel, ólom, szelén, stroncium, vanádium és cink.
A minták között szerepeltek az online kiskereskedelmi üzletek legkeresettebb márkái, valamint egyes nagy amerikai kiskereskedelmi láncokhoz tartozó „üzleti márkák”. Tamponokat görögországi és egyesült királyságbeli (Egyesült Királyság) online kiskereskedőktől is vásároltak.

Eredmény

A vizsgálat megállapította, hogy mind a 16 fém jelen van az általuk tesztelt széles körben elérhető tampontípusok és márkák választékában. Számos mérgező fémet, például kadmiumot, ólmot és arzént találtak jelentős koncentrációban, azonban a higany vagy a króm jelenléte nem volt számottevő.
Aggodalomra ad okot az ólom jelenléte a tnulmány során vizsgált összes tamponban. Az ólom felszívódása és keringésbe kerülése a csontokban való lerakódásához vezethet,  és hosszú ideig a szervezetben maradhat..
Még az alacsony ólomszint is mérgező hatással van a neurológiai egészségre és viselkedésre, valamint a vese-, reproduktív, immunológiai, szív- és érrendszeri és fejlődési egészségre.

Összegezve

Összességében a tanulmány arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Európában az online kiskereskedőkön vagy nagy kereskedelmi láncokon keresztül értékesített tamponok széles skálája jelentős mennyiségű 16 fémet tartalmaz, amelyek többsége mérgező hatással van a szervezetre.

Tekintettel arra, hogy ezek a fémek a használat során kimosódhatnak, és a hüvelyhámon keresztül felszívódhatnak a szervezetbe, és közvetlenül a keringési rendszerbe juthatnak, további kutatásokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítéséhez, amelyek után szigorú gyártási előírások szükségesek a tampongyártáshoz.

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél