Mi az a Menstruációs influenza?

Mi az a  Menstruációs influenza?

A ‘menstruációs influenza’ nem hivatalos orvosi diagnózis, azonban úgy látszik, hogy a Premenstruációs szindróma (későbbiekben PMS) egy jellegzetes típusáról lehet szó.
A különbség az, hogy a PMS ‘tipikus’ fizikai és érzelmi tünetekkel jár, míg a „menstruációs influenza” kifejezést akkor használjuk, ha menstruáció előtt jelentkező tünetek jellemzően influenzaszerűek.
Mondhatjuk úgy is, hogy minden ‘menstruációs influenza’ PMS-nek számít, de nem minden PMS számít ‘menstruációs influenzának’.

Tünetek:
A menstruációs influenza néhány naptól kezdve, akár két hétig is tarthat, és általában 2-3 nappal a menstruáció kezdete előtt rosszabbodik.

  • Fejfájás/szédülés
  • Hidegrázás
  • Hányinger
  • Fáradtság/ólmos fáradtság
  • Emésztési problémák (székrekedés/hasmenés)
  • Ízületi és/vagy izomfájdalmak
  • Fájdalom (pl.: gyomor)

Mi okozza?
Legvalószínűbb tényező a menstruációs ciklus során fellépő hormonális ingadozások. Egy 2022-es áttekintés szerint számos nemi hormon és bizonyos neurotranszmitterek kölcsönhatása állhat a háttérben, ugyanis ezek együttesen csökkenthetik a szükséges agyi vegyi anyagokat, például a dopamin és az acetilkolin mennyiségét. A fájdalomért és hasmenésért a prosztaglandinok magasabb szintjét teszik felelőssé.

Mi biztosan ront az állapoton
A menstruációs influenzát az életmódbeli szokásokkal is összefüggésbe hozták, miszerint a nagy mennyiségű ultra-feldolgozott élelmiszert, túlzott cukrot, rántott ételeket, alkoholt és koffeint tartalmazó étrendek, valamint olyan tényezők, mint a rossz alváshigiénia és a rendszeres fizikai aktivitás hiánya hozzájárulhatnak a ‘menstruációs influenzához’.

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél