Életmódbeli tényezőket, amelyek elősegítik a lombik és talán inszemináció sikerét

Életmódbeli tényezőket, amelyek elősegítik a lombik és talán inszemináció sikerét

A Frontiers in Endocrinology című amerikai folyóiratban megjelent egy tanulmány, amiben a kutatók azt vizsgálták, hogy az életmódbeli tényezők és a termékenység-specifikus életminőség hogyan befolyásolják az lombik beavatkozások sikerességét.

Ez a tanulmány azokra a meddő párokra összpontosít, akik első IVF kezelésen estek át Japánban. Fontos tudni, hogy nem kettős vak és nem is randomizált volt a tanulmány, hanem konkrét egészségügyi és demográfiai kritériumok alapján választották ki a résztvevőket. Mindenek előtt a résztvevők kifejtették az étkezési szokásaikat, amelyeket a mediterrán diéta mintájára, de a japán preferenciákra szabtak, és életmódbeli választásaikat, beleértve az alvási szokásokat, a munkavégzési szokásokat, a számítógéphasználatot, a dohányzási állapotot és a fizikai aktivitást, metabolikus ekvivalens feladatokkal (MET) mérve.

2019 májusa és 2022 márciusa között 291 olyan nővel kezdték meg a tanulmány, akik első IVF-kezelést kértek az IVF Japan Group és a Tokiói Egyetemi Kórház klinikáin. Végül 281 nőnél végeztek kontrollált petefészek-stimulációt és petesejtek beültetést.

A legfontosabb eredmények közé tartozik az előrehaladott életkor és a Hashimoto-kór negatív hatásai a blasztociszták minőségére, valamint a megfelelő alvás, a számítógép-használat és a terhesség sikeressége közötti pozitív összefüggések.

Az olívaolaj fogyasztása jótékony hatásúnak bizonyult, felvetve az étrendnek a termékenységre gyakorolt ​​hatásának  fontosságát. A férfiak dohányzása negatívan befolyásolta az eredményeket.

Forrás: Urata Y, Harada M, Komiya S és mások. Az életmód és a termékenységre jellemző életminőség befolyásolja az in vitro megtermékenyítésen átesett párok reproduktív kimenetelét, Front. Endokrinol. (2024), doi: 10.3389/fendo.2024.1346084

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél