Hogyan befolyásolják az ásványi anyagok a nők termékenységét és a menstruációs egészségét

 Hogyan befolyásolják az ásványi anyagok a nők termékenységét és a menstruációs egészségét

A Nutrients folyóiratban nemrég megjelent áttekintésben ausztriai kutatók egyes ásványi anyagok női reproduktív rendszerben betöltött szerepét vizsgálják.

Cink
A cink nagyon fontos a nők optimális hormonegyensúlyához (különösen PCOS esetén), a méhnyálkahártya működéséhez és a termékenységhez, mivel szabályozza az LH-, FSH termelést, miközben megvédi a petesejteket az oxidatív stressztől.

Szelén
A szelén szükséges a szelenoproteinek előállításához, amelyek a tiroxint biológiailag aktív formává, trijódtironinná (T3) alakítják át. A pajzsmirigy anyagcseréje kritikus fontosságú a női termékenységi rendszer hormonális egyensúlyának fenntartásához, mivel a pajzsmirigy-túlműködés és a pajzsmirigy alulműködése felboríthatja a menstruációs ciklust és befolyásolhatja a fogantatást. 

Jód
A jód elengedhetetlen a pajzsmirigy optimális működéséhez és a hormontermeléshez, mivel ez az ásványi anyag kölcsönhatásba lép a az olyan reproduktív hormonokkal, mint az ösztrogén és a progeszteron. A jódhiány pajzsmirigy alulműködést, meddőséget és termékenységi rendellenességeket okozhat, illetve a jód hatással van az emlő és a petefészek egészségéhez.

Vas
A vas a hemoglobin kulcsfontosságú összetevője. Szükséges a vörösvértestek oxigénszállításához.  A vashiány vérszegénységet, a petesejtek minőségének csökkenését és az ovuláció gyakoriságának csökkenését okozhatja.

Kalcium
A kalcium a női reproduktív rendszer alapvető alkotóeleme, mivel befolyásolja a csontok egészségét és a  hormontermelést. A kalcium felszabadulása hatására az agyalapi mirigy LH-t és FSH-t szabadít fel, ezáltal a petefészkeket ösztrogén és progeszteron termelésére ösztönzi.

Magnézium
A magnézium létfontosságú a hormonális egyensúlyhoz és a női termékenységhez. Részt vesz az olyan enzimekben, mint az aromatáz, amely az androgéneket ösztrogénné alakítja. A magnézium körülbelül 600 enzimaktivitásban vesz részt, beleértve a DNS helyreállítását és a glutation metabolizmusát.

Mangán
A mangán egy értékes nyomelem, szabadgyök-fogó antioxidánsként működik, hogy megvédje a sejtszerkezeteket az oxidatív stressztől és potenciálisan javítsa a női reproduktív egészséget.

Folyóirat hivatkozás:

Kapper, C., Oppeit, P., Ganhor, C., et al. (2024). Minerals and the Menstrual Cycle: Impacts on Ovulation and Endometrial Health. Nutrients 16(1008). doi:10.3390/nu16071008

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél