A sport gyulladáscsökkentő hatása az autoimmun betegségekre

A sport gyulladáscsökkentő hatása az autoimmun betegségekre

Mi az az autoimmun betegség? 

A gyulladás a szervezet által potenciálisan káros hatásként értelmezett ingerekre adott biológiai válaszra utal. A gyulladás normális, egészséges reakció sérülésekre, fertőzésekre vagy bizonyos egyéb egészségügyi állapotokra. Gyulladásos rendellenesség azonban az, amikor az immunrendszer gyulladást okoz azáltal, hogy tévedésből megtámadja a szervezet saját sejtjeit vagy szöveteit, ez az autoimmun betegség. 

Az egészséges immunrendszer segít a szervezetnek a betegség elleni küzdelemben. Antitesteknek nevezett fehérjéket termel, amelyek azonosítják és megtámadják azokat az anyagokat, amelyek károsíthatják az embert. Minden olyan anyagot, amely az ember immunrendszerét ezen antitestek előállítására készteti, antigénnek nevezzük. Egyes antigének, például vírusok és bizonyos baktériumok veszélyeztethetik az ember egészségét. Az immunrendszer a szervezetünkben lévő olyan sejteket is megtámadja, amelyek abnormálissá váltak, például a rákos sejteket. Sajnos néha az immunrendszer rosszul működik, és antitesteink megtámadják saját normál sejtjeinket.

Sport autoimmun betegként? 

A testmozgás gyulladáscsökkentő hatása az autoimmun betegségekre: 20 éves szisztematikus áttekintés

A mozgás gyulladáscsökkentő hatása számos autoimmun betegség javulásának hátterében állhat. Egy a szisztematikus áttekintésnek az volt a célja, hogy megvizsgálja a gyakorlati edzés szerepét a gyulladás enyhítésében autoimmun betegségben szenvedő serdülőknél és felnőtteknél.

Összességében a bizonyítékok arra utalnak, hogy a gyulladással összefüggő markerek, mint például a C-reaktív fehérje, az interleukin 6 és a tumornekrózis faktor α, csökkentek a rendszeres testmozgás hatására. A rendszeres gyakorlati beavatkozások többféle edzésmóddal kombinálva nagyobb haszonnal jártak. Magyarán Az autoimmun betegségben szenvedő betegek rendszeres testedzése gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38341137/

 

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél