Melyik a legjobb diéta PCOS esetén?

Melyik a legjobb diéta PCOS esetén?

Melyik a legjobb diéta PCOS esetén?

Egy 2024-es metaanalízis során magyar orvosok és dietetikusok keresték erre a kérdésre választ.

A diétás megközelítést a PCOS-ben érintett nők első vonalbeli kezelésének értékelik, azonban korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy melyik diéta a legjobb ebben az állapotban, éppen ezért magyar orvosok szisztematikus áttekintésében különböző táplálkozási formákat tanulmányoztak.

19 kontrollált vizsgálatot hasonlítottak össze, amelyek 727 beteg adatait tartalmazták, akiket 10 féle diétás beavatkozással és metforminnal kezeltek.

Az étrendi beavatkozások eltérő hatást gyakorolnak a PCOS-ben szenvedő nők metabolikus paramétereire. Eredmények alapján a DASH diéta a leghatékonyabb diétás beavatkozás a PCOS kezelésében.

A DASH diéta mellett a mediterrán típusú táplálkozás és a MIND diéta is gyakran felmerül PCOS esetén.

Mi az a DASH?

A DASH diéta alacsony sótartalmú, és gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékekben és sovány húsokban gazdag étkezés. A DASH a Dietary Approaches to Stop Hypertension rövidítése. Először a magas vérnyomás csökkentésére hozták létre és találták ki, de más állapotok esetén is kirpóbálták, mint például a PCOS.

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél