Igazság a természetes `progeszteron krémekről`

Igazság a természetes `progeszteron krémekről`

A gyakran progeszteron krémnek nevezett termékek főhatóanyaga a vad jamgyökér. Ezeknek a krémeknek a nagy része egyáltalán nem tartalmaz progeszteront, ezért téves a megnevezésük és a marketing is félrevezető, amivel eladják ezeket a termékeket.

Akkor mi az igazság? 

vad jamgyökerek úgynevezett dioszgenint tartalmaznak, ami egy fitoösztrogén, azaz növényi alapú ösztrogén, amely kémiai úton progeszteron nevű hormonná alakítható. Azonban a szervezet nem tudja átalakítani a dioszgenint progeszteronná, ezt folyamatot laborban lehet elvégezni. Ezért a vad jamgyökér alapú krémek nem hatnak közvetlenül a progeszteronszintre.

Akkor mit mond a tudomány a vad jam tartalmú krémekről?

 

Számos tanulmányban vizsgálták a vad jam hatásait, de a humán kutatások száma korlátozott, és azok sem mutattak jelentős eredményeket. A legtöbb kutatás nem talált szignifikáns különbséget a progeszteronszintben a vad jam alapú krémek és a placebo között.

Nem találtam olyan humán tanulmány, ami azt bizonyítaná, hogy a vad yam hatással lenne a progeszteron szintre.

Egy alacsony létszámú, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat során menopauzát átélő nőkön tesztelték a krém hatását. Nem volt szignifikáns különbség azok között az alanyok között, akik valóban yam gyökeres krémet kaptak és akik csak placebót.

Azonban számos olyan tanulmányt találtam, amiket egereken végeztek, de ezek sajnos nem relevánsak, hiszen egy egér vemhessége 19-20 napig tart, amelynek végén a nőstény 8-10 utódot hoz a világra. Évente ötször, de akár többször is ellik és 6 hetes korban éri el az ivarérettséget, így az ember hormonális működésétől jelentősen eltérően működik az egereké.

Készültek azonban olyan humán vizsgálatok, amikben a yam gyökeret nem kenték, hanem ették az alanyok. Egy tanulmány során posztmenopauzás nők 30 napon keresztül 390 g jamgyökeret fogyasztottak köretként az főétkezésekhez. A kísérlet végére az ösztron és az ösztradiol szintek szignifikánsan emelkedtek.

A progeszteront nem vizsgálták, de az talán kijelenthető, hogy a yam rendszeresen fogyasztása nem szerencsés ösztrogéndominancia esetén.

Természetesen az előbbiek ellenére nem kizárt, hogy érzed ezeknek a termékeknek a jótékony hatását a ciklusodra, de fontos tudnod, hogy ha nem látod a "Progeszteron USP" vagy a "Progeszteron BP" kifejezést a krém összetevőinek listáján, valószínűleg nem tartalmaz az adott termék progeszteront.

Ha szeretnél még több ilyen hasznos információval gazdagodni, csatlakozz az októberi 6 hetes hormonegyensúly programhoz!

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél