Cikluskövetés – mit jelent és miért hasznos?

Cikluskövetés – mit jelent és miért hasznos?

Legtöbben azt gondoljuk, hogy jól ismerjük a menstruációs ciklusunkat, a valóságban azonban ez a ritkán  van így. Annyi ugyanis nem elég, hogy tudjuk, mikor volt meg utoljára, nagyjából mikor fog megjönni legközelebb, és meddig tartanak a kritikus napok. Persze alapnak ez is szuper, a cikluskövetés azonban nem merül ki ennyiben; részletesebb képet ad a ciklus különböző fázisairól, így igazán megismerhetjük a testünk működését.

Hogy néz ki egy menstruációs ciklus?

Ha nagyon röviden akarom leírni, akkor vannak a vérzéses napok, a follikuláris fázis (a ciklus első fele), az ovuláció (körülbelül a ciklus közepe), majd a luteális fázis (a ciklus második fele). Mindegyik fázisnak megvan a maga szerepe, és mindegyiknél más zajlik a testünkben. A dolog tehát egy picit bonyolultabb annál, hogy vannak a vérzéses, illetve a nem vérzéses napok.

Mit jelent a ciklus követése?

A cikluskövetés során meghatározott módszerekkel tudjuk monitorozni a két menstruáció közt eltelt időszakot. Ehhez figyelhetjük a testünk jelzéseit, a magunkon tapasztalt tüneteket, érzéseket, a hangulatunkat. 

A hüvelyből távozó méhnyák például más képet mutat a ciklus egyes szakaszaiban. A menzesz után lehetnek szárazabb napok, az ovulációhoz közeledve azonban nedvesebbé válik a terep, a tüszőrepedés idején pedig nyúlós, tojásfehérje-szerű nyákkal találkozhatsz. A ciklus második felében sűrűbb, ragacsosabb a váladék. A méhszáj helyzete, keménysége, nyitottsága is változik. De olyan, konkrét adatokra épülő módszereket is alkalmazhatunk, mint például a hőmérőzés, melynek során minden reggel, közvetlen ébredés után kell mérni a testhőmérsékletet, amiből megtudhatod, hol tart éppen a ciklusod. Ezekről a módszerekről később részletesebben is fogunk írni. 

Miért hasznos a cikluskövetés?

Ha alkalmazzuk a cikluskövetést, akkor pontosan tudhatjuk, hol tartunk éppen a ciklusunkban, mi történik, és könnyebben észrevehetjük, ha valami nincs rendben, eltér a megszokottól. Persze előfordul, hogy látszólag problémamentes ciklusnál is van némi hiba a gépezetben, de jóval hamarabb feltűnhet bármilyen probléma, ha tudatosan odafigyelünk. 

Ha szereztünk némi tapasztalatot a cikluskövetésben, akkor természetes védekezésre, vagy éppen a teherbeesés megkönnyítésére is használhatjuk a megszerzett tudásunkat, hiszen pontosan tudjuk, mikor vannak termékeny és nem termékeny napjaink. Így babatervezésnél könnyen ügyelhetünk rá, hogy nehogy épp ez az időszak maradjon ki a próbálkozásban, a termékeny napok kihagyásával, vagy ilyenkor plusz védekezés beiktatásával ugyanakkor elkerülhetjük a teherbeesést, ha épp nem szeretnénk gyermeket.

Érdemes tehát kitartóan figyelni hónapról hónapra!

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél