Autoimmun diéta

Autoimmun diéta

Gyakran látom csoportokban, hogy jellemzően glutén-tej-tojás-cukormentes diétán vannak az autoimmun állapotokkal és endometriózissal érintettek.
A másik gyakori diéta típus az IgG alapú ételérzékenység teszt alapján megszabott táplálkozás.

Mik lehetnek a buktatói ennek?

A mikrobiomunkat legközvetlenebb és leghatékonyabb módon a táplálkozással lehet befolyásolni.
Az autoimmun folyamatokat és az endometriózist már rengetegszer összefüggésbe hozták kutatók a mikrobiomunkkal, leginkább az Eggerthella, Collinsella, P. copri és a Faecalibacterium baktériumokkal.

Ezekre a baktériumokra  elsősorban a nyugati, ultra-feldolgozott élelmiszerekben gazdag, 'valódi', tápanyagokban dús ételekben szegény táplálkozás van negatív hatással.

Miért nem elég önmagában a fő allergének vagy az IgG teszt pozitív ételek kizárása?

1. Maradnak az ultra-feldolgozott ételek
Annak ellenére, hogy tipikus allergéneket és az IgG pozitívakat kizárod, folytatod a nyugati típusú táplálkozást ultra-feldolgozott ételekkel és számtalan mikrobiom károsító, gyulladást és béláteresztés fokozó adalékanyaggal.

2. Helyettesítesz

A glutént, cukrot, tejterméket elkezded helyettesíteni olyan alternatívákkal, amik mikrobiom szempontjából még károsabbak lehetnek, mint amiket eredetileg elhagysz. Ilyenek például a boltban kapható GM pékáruk, cukorhelyettesítők, növényi tejtermék helyettesítők.

3. Az ételérzékenység egy tünet

Az ételérzékenység egy tünet, nem az ok. Ezért a gyógyuláshoz nem elég simán csak kivenni ezeket az élelmiszereket az étkezésből. Komplett, tudatosan felépített, EGYÉNRE SZABOTT, mikrobiom és bélregenerálásra van szükség, továbbá arra, hogy a bél átjárhatósága csökkenjen, a mikrobiom sokszínűsége nőjön, a gyulladás pedig elmúljon.
 

Az IgG tesztek kezdetnek akár jók is lehetnek, de érdemes fenntartásokkal kezelni az eredményeket. Diagnosztikai szempontból nem a legmegbízhatóbbak. A leghatékonyabban eliminációs diétával tudod kideríteni, hogy mire vagy érzékeny, de a diétát érdemes minimum 6-8 hétig tartani.

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél