Ásványi anyagok hatása a nők termékenységre és ciklusra

Ásványi anyagok hatása a nők termékenységre és ciklusra

A Nutrients folyóiratban nemrég megjelent egy cikk, amiben ausztriai kutatók egyes ásványi anyagok női reproduktív rendszerben betöltött szerepét vizsgálták.

Az ásványi anyagok szerepe a női egészségben, nem egyszerű kutatási terület. Az teljesen világos, hogy a táplálkozás kiemelten fontos a reprdukítv egészség szempontjából, továbbra sem áll rendelkezésre szisztematikus bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ciklus során az ásványi anyagok milyen hatással vannak a női termékenysége.

Vizsgálat eredményei

Cink

A cink nélkülözhetetlen a méhnyálkahártya egészségének és a termékenység szempontjából, mivel szabályozza az LH-, FSH termelést, miközben megvédi a petesejteket az oxidatív stresszel szemben. A cinkhiány reproduktív egészségügyi problémákat okozhat, például rendellenes LH- és FSH-szintézist.

Szelén

A szelén szükséges a szelenoproteinek előállításához, amelyek a tiroxint biológiailag aktív formává, trijódtironinná (T3) alakítják át. A pajzsmirigy anyagcseréje kritikus fontosságú a női termékenységs szempontjál, mivel a pajzsmirigy-túlműködés és a pajzsmirigy alulműködése különöbő problémákat okozhat a ciklus során

Jód

A jód elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez, illetve lép az olyan reproduktív hormonokkal, mint az ösztrogén és a progeszteron. A jódhiány pajzsmirigy alulműködést, meddőséget és termékenységi problémákat okozhat.

Állatkísérletek kimutatták, hogy a Lugol-féle jódterápia növelheti a teherbeesést az  ismeretlen erdetű meddőségek esetén.

Vas

 A vashiány vérszegénységet, a petesejtek minőségének romlását és az ovuláció  csökkenését okozhatja. A megfelelő vasszint fenntartása kritikus fontosságú a teherbe esni próbáló nők számára.

Kalcium

 A kalcium felszabadulás hatására az agyalapi mirigy LH-t és FSH-t szabadít fel, ezáltal a petefészkeket ösztrogén és progeszteron termelésére ösztönzi. A kalcium közvetve befolyásolja a hormonális szabályozást az ovuláció és a petefészek működésének megváltoztatásával. 

Magnézium

 Részt vesz az olyan enzimekben, mint az aromatáz, amely az androgéneket ösztrogénné alakítja. A magnézium körülbelül 600 enzimaktivitásban vesz részt, beleértve a dezoxiribonukleinsav (DNS) helyreállítását és a glutation metabolizmusát. Közvetve javítja a termékenységet azáltal, hogy megvédi a szervezetet az oxidatív károsodástól, megőrzi a petesejtek minőségét, módosítja az ovulációt és elősegíti az endometrium egészségét.

 

Kuponkód Tanfolyamok - hormonpont10 

Ajánlói kód: 18734
Kedvezményes link a fenti képre kattintva

Hormonegyensúly hírlevél